Schimbarea

Nu-ţi datorez vreun răspuns, dar poate că o mică parte din el îţi va folosi cândva. M-am schimbat. M-ai schimbat. Am fost schimbată. Nu ştiu cum e cel mai potrivit a spune, dar efectul este acelaşi: nu mai sunt la fel. Şi nu înspre bine. Mă recunosc tot mai puţin şi-mi dau seama că atunci durea îngrozitor şi aş fi vrut să te zgârii până te umplu de sânge, dar acum e mai rău – nu-mi pasă. Furia a fost înlocuită de blazare, fără a vindeca rănile. Şi da, pentru asta te detest. Am devenit un om indiferent până la inconştienţă. Prea puţine lucruri mă mai interesează cu adevărat, iar cele ce nu vin din vreo datorie sau promisiune sunt şi mai rare. Zâmbetul mi-e gol şi nu mai ştiu să mă bucur – de oameni, de locuri, de fapte. Mi-au devenit egale, aşa cum entuziasmul şi regretul s-au contopit într-o plagă supurândă – tăcută şi difuză.

Nu-mi pasă de ce cred cei din jurul meu, nu-mi pasă dacă le e bine sau rău, nu-mi pasă de nu-i văd sau nu-i aud cu zilele. Nu-mi pasă de imaginile care cândva mă încântau, nici de sunetele care-mi umpleau sufletul, nici de fiinţele pe care le îngrijeam, nici de lucrurile de care mă înconjuram. De altfel, sunt toate trecătoare nu? Doar această schimbare se permanentizează. Iată de ce te detest.

Şi, cu atât mai rău, de mine îmi pasă cel mai puţin. Vină ce-o veni, mi-e egal. Frunză veştedă în bătaia vântului. Ce diferenţă e dacă ninge, plouă sau soarele se revarsă, odată ce prin ea nu mai curge nicio sevă?

Atâta vreau: să nu fac rău în nepăsarea mea, să nu rănesc pe nimeni. Nici măcar pe tine, cu tot dispreţul meu. Şi-n rest… aştept ca schimbarea să fie completă. Să o accept şi să nu-mi mai pese că nu-mi pasă.

(02 mai 2018)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.