Învăţ

Cumva, privind în urmă, mi-am dat seama că aproape că n-a fost om de la care să nu fi învăţat ceva; indiferent de ce s-a întâmplat între noi, dacă mai vorbim sau dacă mai ştim unul de altul, cumva o amprentă a rămas. Mă simt ca un ecoul al atâtor alte existenţe şi sper doar ca un filtru doar al meu să cearnă totul şi să mă transforme prin prisma sa.

Cred că de la tine am învăţat cele mai multe pentru că veneam împreună cu o lume întreagă gata de a fi explorată. Am învăţat ce este răbdarea, aşteptarea şi speranţa, dar şi cât de statornic îmi e sufletul. Am învăţat să iubesc în două feluri, ca puştoaică şi ca femeie. Am învăţat să renunţ la false pudori, să-mi cunosc senzualitatea, dar şi să mă închid în sine. Am învățat versuri, imagini şi atingeri de care nici nu ştiam că există. Am învăţat ce înseamnă prietenia, dar şi gelozia sau egoismul. Am învăţat că pot sta pe propriile-mi picioare. Iar la final mi-am dat seama că întreaga viaţă voi învăţa câte ceva.

Apoi, într-un scurt episod atât de marcant, de la tine am învăţat ce înseamnă să trişezi, să înşeli, să minţi, să trădezi, să manipulezi şi cum să răspund la acestea. Am învăţat duplicitatea oamenilor şi labilitatea lor.

Iar de la tine am învăţat cea mai puternică lecţie, deşi aş de bine mi-ar fi fost fără ea: abandonul total. Am învăţat ce înseamnă să trăieşti intens, să arzi până la cenuşă, să pierzi nopţi fără să le simţi, să te afunzi gol în nisip. Am înţeles ce înseamnă să fiu drog şi otravă. Am învăţat să ţin pe suflet o traumă permanentă.

După o vreme în care am sedimentat toate acestea şi am început să plămădesc o fire de adult, ai apărut în alte ipostaze din care m-ai învăţat ce înseamnă superficialitatea. Am deprins jocul, dar şi un puternic dezgust. Cred că de atunci mi s-a adâncit tristeţea şi retragerea faţă de semeni.

Iar pe acel teren dezorientat şi vulnerabil ai venit tu să mă înveţi atâtea în sensurile lor profunde. Mă bucur că am devenit un om mai bun învăţând de la tine muzică, literatură, identitate şi conştiinţă. Am învăţat despre infinitatea lumii şi a sufletului. Mi-am schimbat o parte din repere, am căpătat unele noi şi mi le-am întărit pe cele cu adevărat definitorii. Dar, dintr-un motiv ascuns, am învăţat şi cum să fiu tot mai tristă, tot mai alienată, tot mai ruptă.

Apoi de la tine am învăţat, pe repede-nainte, cum se câştigă şi cum se topeşte încrederea în sine. Cum să urc fără a fi în stare să cobor. Cum să mă prăbuşesc fără vreo fărâmă de autocenzură. Cum să ma sparg în bucăţi ce nu se mai regăsesc. Am învăţat că n-am nici cea mai mică valoare şi că celor din jur le-ar fi mai bine fără mine. Am învăţat ce e abuzul deşi nici nu ştiam că-l folosesc. Am învăţat că există o forţă mai mare decât mine căreia trebuie să mă încredinţez atunci când nu mai pot. Şi am mai învăţat că n-aş putea trăi niciodată cu vina de a fi distrus pe cineva.

Şi ai apărut să mă înveţi ce înseamnă liniştea. Acea pace resemnată, uşor indiferentă, balsam de pus pe rană. M-ai învăţat că un pahar de vin e uneori tot ce am nevoie. M-ai învăţat sinceritatea dezinteresată. Am aflat de la tine că nu trebuie să fie totul serios, grav, cu consecinţe. Nici nu ştii cât de bine ţi-ai ales momentul.

Acum, am învăţat de la tine teama de a fi călău. Am învăţat ce înseamnă să aştepţi, să întrebi, să speri. Am învăţat că viaţa trece şi nu pot fi din nou adolescent. Am învăţat că nu am mereu răspunsurile mele şi trebuie să mi le amintesc pe ale altora. Am aflat că trebuie să fiu fermă, chiar dacă doare. Nu de alta, dar ştiu deja ce însemnă septicemia.

Astfel deci, am tot învăţat. Şi voi mai învăţa de la tine, chiar dacă încă nu te-am întâlnit.

Numai că aş vrea, măcar acum – pentru puţină vreme – să nu mai învăţ nimic. Să fiu, şi atât. Să nu mai primesc lecţii, bune sau rele, ci doar să trăiesc. Fără amintiri, fără pilde, fără urmări. Cât aş vrea…

(28 feb 2018)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.