Sărmanul meu

Te-am privit din întâmplare. Au fost atâţia alţii ca tine înainte, dar se pare că la tine mi s-a oprit privirea. Nu ştiu de ce… Erai acolo – gol, firav, creol şi încă un pic dulce. Păreai proaspăt născut, deşi fuseseşi zămislit de ceva timp şi totuşi nu era încă momentul să fi părăsit pântecul mamei. Dar mama murise, fusese sfâşiată de dinţi şi mâncată. Iar tu stăteai stingher la mine în palmă… nu prea ştiam ce să fac cu tine. Te-aş fi spart, aşa tare cum erai, dar ştiam că miezul tău moale este acum necopt, şi amar, şi plin de cianură. Te-aş fi păstrat pentru câteva luni, până când măruntaiele tale ar fi devenit uscate, dar dulci ca şi mama ta.

Dar eram conştientă de faptul că nu am răbdare. Plus că… probabil aş fi uitat de tine curând, prin vreun cotlon, pus bine la păstrare. Acum îmi surescitai interesul, acum te vroiam, când ştiam că nu eşti bun pentru simţurile mele. Mai târziu… cine ştie ce ar fi fost mai târziu. Fără să-mi ţii trează tentaţia, mi-aş fi pierdut interesul după o vreme, repede (ca atât de des în trecut), asta dacă, dacă, mi-aş mai fi amintit de tine.

Şi atunci, ce să fac? Decizii, decizii; atât de neînsemnate, dar care pe moment par universul meu. Mâine nici nu-mi voi aduce aminte de tine, de coaja ta tare, de miezul tău crud şi de atenţia pe care m–ai făcut să ţi-o acord. Ce-o fi fost special la tine? Nu ştiu, doar că te-am observat. A, da, tu m-ai rănit; ţi-ai înfipt unul din colţi în cerul gurii mele şi m-ai zgâriat puternic. Mda, este şi ăsta un mod, efectul a fost garantat: te-am văzut.

Acum… acum nu prea ştiu ce să fac cu tine. Până una alta te privesc şi mă întreb care este sensul existenţei tale. Care e sensul existenţei mele. Care-s motivele din care am început să aberez. Şi atunci totul a părut atât de simplu: te arunc pe fereastră şi fug, chiar dacă ştiu că nu te poţi căţăra înapoi ca să-mi ceri socoteală. Cu bine, sărmanul meu… sărmanul eu sâmbure de caisă.

(05 iun 2008)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.