Arsuri sufleteşti – Fragmentul 5: Geegee

Fragmentul 5: Geegee

De când se ştie, lui Andrei i-au plăcut enorm animalele, mai ales câinii. Când venea după şcoală la părinţii lui la serviciu, îşi petrecea o bună parte din timp prin adăposturile improvizate pentru căţelele din dotare, cu liota lor de pui. Puţea teribil şi crede că doar printr-o minune nu s-a pricopsit niciodată cu purici, râie sau cine ştie ce. Acasă, era clar: n-are voie cu câine, câinii nu au ce căuta în apartament. Nu-i convenea, dar înţelesese.

Într-un an, Andrei făcea Crăciunul la ţară şi, în dimineaţa Naşterii Domnului, când să dea buzna la brad să vadă ce a primit în dar, cât pe ce să se împiedice de o cutie din carton pe care scria „De la Moşu’”. În ea, o zgaibă cenuşie cu ochii abia mijiţi – o dulceaţă de căţeluşă pe care a îndrăgit-o imediat şi a numit-o Geegee, după un personaj de desene animate. Andrei era deja destul de mare şi ştia că „moşul” sunt adulţii din viaţa lui: părinţii, bunicii, naşii; la ţară nu erau decât părinţii, deci i-a fost destul de clar că unul dintre ei a adus mogâldeaţa.

Şocul a venit însă în aceeaşi zi de Crăciun: maică-sa i-a spus răspicat că Geegee este frumoasă, dar acasă la ei, în apartament, nu are ce căuta sub nicio formă. Lui Andrei i s-a năruit lumea. Cum adică? Păi de ce a mai primit-o? Chiar n-a putut să înţeleagă. Nici acum nu poate Andrei să înţeleagă. După ce s-a terminat vacanţa de iarnă, pe Geegee a dus-o la un coleg de serviciu al părinţilor, undeva la curte prin suburbii. După o vreme a aflat că a murit de jigodie, pentru că n-a vaccinat-o nimeni. Asta l-a durut pe Andrei, dar nu ca atunci când a trebuit s-o dea.

N-ar trebui să mire pe nimeni că Andrei a simţit atunci o mare tristeţe, supărare, dar şi furie căci s-a simţit înşelat, nedreptăţit. Ca şi cum cineva şi-a bătut joc în mod intenţionat de sensibilitatea lui de copil. A rămas cu lecţia că oamenii mari sunt nişte fiinţe adesea ilogice, iresponsabile şi lipsite de empatie. În continuare, Andrei devine furios când se gândeşte la acea întâmplare din copilărie, care i-a amărât Crăciunul. În plus, detaşat gândind, chiar nu poate pricepe de ce i-ar face cineva aşa ceva unui copil. Mai ales că a fost vorba de un adult apropiat acelui copil, că n-a intrat niciun vecin în casă pentru a depune „coletul”.

Indiferent de vârstă, comportamentul adultului este intens marcat de experienţa copilăriei. Mai ales în momentele critice, cel care preia controlul este „copilul interior” cu ale sale spaime şi euforii. Dar, în primul rând, cu ale sale traume. În cazul fericit, un adult conştient de acestea vede când se face tranziţia şi alege să ia seama la mesajele primite, dar nu lasă copilul să acapareze frâiele, ci acţionează în virtutea autocontrolului şi încrederii în sine. În cazul nefericit, adultul se metamorfozează în copilul pe care încearcă atât de intens să-l reprime încât nu se mai recunoaşte şi intră într-un cerc vicios. Ce e mai grav? Faptul că te îngrozeşte ceva? Sau faptul că, îngrozit fiind, nu te mai regăseşti, oglinda emoţională îţi prezintă un străin, nu mai ai control asupra propriilor trăiri şi gânduri, iar asta te îngrozeşte şi mai tare? Iată efectul bulgărelui de zăpadă. Soluţia, spun specialiştii – fie ei psihologi sau duhovnici, este dezgroparea acelor traume băgate sub preş, retrăirea lor prin prezenţă conştientă şi, foarte important, iertarea. Iertarea celor ce au provocat, voit sau nevoit, acele arsuri sufleteşti şi, în primul rând, iertarea de sine. Am cules câteva astfel de episoade povestite de oameni care, în copilărie, au suferit răni cu efect de amprentă şi care acum încearcă să le vindece. Orice asemănare cu personaje şi fapte reale este pur neîntâmplătoare, dar redactarea poartă viciul prelucrării artistice.

(19 nov 2018)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.