Moonspell, Rotting Christ (Quantic, Bucureşti)

Revenirea Moonspell în România a fost anunţată încă de la finalul concertului ibericilor de la Posada Rock, iar biletele puţine puse în vânzare s-au epuizat rapid, mai ales că alături de ei merg în turneu grecii de la Rotting Christ – altă trupă apreciată de underground-ul românesc. A treia trupă a serii de noiembrie ar trebui să fie Silver Dust, dar elveţienii au ceva probleme cu documentele de frontieră şi ratează câteva concerte. De altfel, tot din cauza problemelor cu vama show-ul de astăzi se anunţă întârziat încă de dimineaţă, când organizatorii transmit pe evenimentul de Facebook şi prin SMS-uri decalarea programului spre miezul nopţii. Şi iată cum, de unde lumea plângea că n-a prins bilet, încep să apară brusc oferte de vânzare din partea celor care nu se pot plia pe noile ore ale cântărilor. Hmm, marele entuziasm cu care am primit vestea concertului se transformă în scepticism – oare va mai fi acesta un eveniment reuşit?

La faţa locului, Qunatic-ul miezului nopţii este mai puţin agitat decât mi-ar plăcea şi, după cum bănuiam, întârzierii iniţiale i se mai adaugă un ceas şi abia atunci Rotting Crist urcă pe scenă. Mă uit în jurul meu şi, în sfârşit, respir uşurată: concertul nu va fi un fiasco, artiştii au chef de muzică, iar publicul tot mai numeros se încălzeşte instant. În ceea ce mă priveşte, grecii nu-mi mai spun demult nimic – e doar o altă trupă de black metal melodios care după o vreme cade în monotonie, iar The Heretics m-a lăsat din start rece drept album slab cum rar am mai ascultat; aşa că după trei piese mă retrag în bar şi aştept la o şuetă urcarea pe scenă a capului de afiş.

Ştiu deja că, faţă de show-ul de la Posada, Moonspell nu are cum să vină cu prea multe schimbări întrucât e vorba de acelaşi turneu de promovare a albumului 1755. Un felinar în mâna lui Ribeiro ce anunţă calamitatea cutremurului, un setlist asemănător şi aceeaşi energie a gothic metal-ului portughez declanşată într-un spaţiu mai intim. Em Nome do Medo, 1755 şi In Tremor Dei dau startul unei seri care a şi uitat toate probleme de organizare – sunt numai Moonspell, publicul şi o atmosferă superbă în clubul bucureştean. Moştenirea mai dură sau mai melodioasă se reflectă pe rând în Opium, Awake, Night Eternal, Breathe (Until We Are No More), Everythig Invaded şi Mephisto, iar de pe recentul disc revin Evento şi Todos Os Santos – cu tot cu recuzita teatrală şi jocul de scenă ce însoţesc rememorarea marelui cutremur. Vampiria şi Alma Mater nu puteau să lipsească, cu tot cu coarne şi mantii de catifea, însă ceea ce mă bucură nespus este prezenţa unei piese pe care n-am mai auzit-o demult, preluată din folclor şi transformată într-un prin primele „hit-uri” ale portughezilor: Ataegina. Spre final de concert, se simte oboseala artiştilor care peste nu multe ore vor lua-o de la capăt, însă Ribeiro, Pereira, Paixão, Amorim şi Gaspar dezlănţuie o ultimă desfăşurare de forţe dedicată „vârcolacilor şi vrăjitoarelor” care i-au susţinut indiferent de oră – Full Moon Madness. Când portugezii pun punct, nu apare niciun semn de mirare pentru faptul că toate biletele s-au vândut la scurt timp după anunţarea concertului.

Aruncând încă un ochi pe setlist, constat că acesta a fost împărţit aproape egal între ultimul album şi două discuri definitorii pentru evoluţia Moonspell, Irreligious şi Wolfheart, pierdute parcă în negura vremurilor. Trupa va scoate la anul album nou, a cărui direcţie e un secret bine păstrat – să fie cele de mai sus un indiciu?

Fotografii

About mad

https://morbidangeldyana.wordpress.com
This entry was posted in Concerte and tagged , . Bookmark the permalink.

1 Response to Moonspell, Rotting Christ (Quantic, Bucureşti)

  1. Pingback: NOTA BENE | Însemnări

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.