Ploaia maniacală de Bucureşti

Când plouă şi-s cu bicicleta în oraş, de obicei la muncă, o singură problemă am cu adevărat. Nu e vorba de stropii ploii propriu-zise şi nici de bălţile a căror apă mă udă şi mă împuţeşte mai ceva ca cea care cade din nori – ce se udă se usucă, ce se murdăreşte se spală, deci mare pagubă-n ciuperci. Nu-i vorba nici de gropile pline acum, înşelătoare; le feresc cu atenţie, iar dacă-s pe drumul meu obişnuit oricum le ştiu pe de rost cu dimensiuni, data naşterii şi potenţial de extindere.

Mai demult, un coleg olandez stabilit în România de mai bine de zece ani, a făcut o remarcă mişto: bucureştenii îşi folosesc maşina pe post de umbrelă. Nu ştiu dacă-i aparţine, dar mi-a plăcut fraza. Însă nu numai că se înmulţesc maşinile pe vreme furtunoasă, asta n-ar fi problema mea căci fiecare îşi arde gazul cum crede.

Doar că parcă ploile astea declanşează în mulţi dintre colegii mei şoferi nevroze, depresii şi manii de parcă ştergătoarele s-au defectat, rezervorul e pe terminate şi a mai apărut şi o gaură-n plafon. Serios acum, rar mi-a fost dat să văd atâţia şoferi neatenţi, irascibili şi repeziţi ca pe vreme ploioasă… Zău, parcă ar ţine umbrela cu o mână, şi-ar trage pelerina cu a doua, iar cu celelalte ar conduce. Au scăpat de la balamuc şi se grăbesc să intre înapoi, să nu le ia şoferii din Iaşi locurile. Hazard pe roţi – iar asta n-are cum să-ţi placă atunci când pedalezi şi ai şi tu disconfortul tău cel umed.

Totuşi, ca dovadă nu-i vreo vendetă împotriva bicicliştilor plouaţi stă centrul de daune pe lângă care trec zilnic. Şi care în seara aceasta este suprapopulat cu autoturisme cu aspect de conservă desfăcută de ursu’ care a furat prin iarnă pioletu’ de la Refugiul Coştila…

About mad

https://morbidangeldyana.wordpress.com
This entry was posted in General and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Ploaia maniacală de Bucureşti

  1. Pingback: NOTA BENE | Însemnări

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.