Paul Slayer Grigoriu: Cronicile vulpii

Cronicile VulpiiSubintitulată „Amintiri din liceul anilor ’90”, autobiografia liceanului Paul Slayer Grigoriu zis şi Vulpe se întinde pe patru ani consideraţi de autor cei mai importanţi din viaţa lui – în sensul legării prieteniilor care durează o viaţă, al cunoaşterii lumii, al muzicii; pe scurt, al formării personalităţii. Da, este un bildungsroman, dar în acelaşi timp o radiografie a contextului adolescentin de la începutul anilor ’90, a statutului de proaspăt admis într-a noua cu toate ramificaţiile – în şcoală (actualul Colegiul German Goethe), în gaşca din afara liceului, în familie, în societate în general.

Editura Publica face un pariu întrucâtva riscant prin publicarea unei cărţi de peste şapte sute de pagini, dar, credeţi-mă, filele se citesc singure. Scriitura este cursivă, aproape orală (cu toate expresiile licenţioase aferente), axată de acţiune şi plină de haz, dar nu lipsesc nici momentele contemplative pe marginea întrebărilor mai mult sau mai puţin filozofice pe care şi le pun nişte puşti confuzi, nici pasajele dedicate caracterizării vreunui personaj. Am avut privilegiul de a-mi băga nasul în capitolele romanului în timp ce acesta se scria; trebuie să vă împărtăşesc că este o senzaţie extrem de ciudată să faci cunoştinţă cu cineva pe care nu l-ai mai văzut vreodată şi, după cinci-zece minute, să-ţi dai seama perfect cine este (şi ce hram poartă) din descrierea întâlnită la un moment dat. Şi cu asta răspund şi la întrebarea pe care o bănuiesc în mintea unui posibil cititor: da, personajele sunt toate reale. Şi, cu excepţia a două nume schimbate, şi acestea sunt cât se poate de reale.

Ce veţi găsi în Cronicile vulpii? Patru ani de liceu văzuţi parţial prin prisma adultului care şi-a cizelat stilul scriitoricesc, parţial prin ochii şi mintea unui adolescent care a rămas mereu acolo. O societate aflată la cumpăna schimbărilor post-revoluţionare, aşa cum se reflectă ea în viaţa unor tineri de asemenea afectaţi de inevitabilele schimbări specifice vârstei. Mult umor – de situaţie, de limbaj, dar şi multă (auto-)ironie. Multă şcoală, dar nu neapărat în sens academic, ci ca pretext al prezentării relaţiilor interumane şi situaţiilor specifice. Multă băutură ce îneacă întrebările şi problemele existenţiale ale adolescenţei. Lucru evident din motto-urile ce preced cele patru părţi, multă muzică – rock şi metal, casete pirat, trupe underground şi formarea Rising Shadow. Multă prietenie – de fapt, prietenia este liantul întregii poveşti, al poveştii din spatele poveştii şi al poveştii de după poveste. Pentru că există şi aceasta, în care nucleul de elevi prezent în Cronicile vulpii continuă să ţină strâns legătura la aproape douăzeci de ani de la terminarea liceului.

Dacă ar fi să vă dau un singur motiv pentru care trebuie să citiţi Cronicile vulpii, acesta este întrebarea îngrijorată şi exasperată a mamei autorului după ce a citit versiunea pre-tipar: „Şi eu în timpul ăsta unde eram?!”

 ***

Lansarea cărţii va avea loc joi, 25 iunie 2015, la ora 18:30, în Café Verona (Librăria Cărtureşti) – Strada Pictor Arthur Verona 13-15, București. Nu este exclus ca la faţa locului să identificaţi o parte din personajele romanului, aşa că fiţi cu ochii-n patru.

Între timp, a apărut şi evenimentul de Facebook.

***

Actualizare: cartea a devenit disponibilă şi online.

Advertisements

About mad

https://morbidangeldyana.wordpress.com
This entry was posted in Culturale and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Paul Slayer Grigoriu: Cronicile vulpii

 1. Ancuta says:

  Wow, felicitari! Unde o gasim? O vrem si nooooi! Pe langa prezentarea foarte incitanta, la cum il stim noi pe Paul, sigur a scris bestseller 🙂

 2. mad says:

  Se va gasi cam in toate librariile de interes general, Publica are o distributie destul de buna. Si aproape sigur va fi si online, pe magazinul site-ului lor sau ale site-urilor partenere.

  Pentru voi punem una semnata deoparte, fii fara grija.

 3. DragosG says:

  Abia astept sa pun mana pe carte si felicitari din toata inima pentru Paul.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s