Blind Guardian & OpenMind (Arenele Romane, Bucureşti)

Romanian Rock Meeting avea în plan, pe hârtie, să-şi respecte numele – adică o întâlnire rock cel puţin interesantă, ca să nu mai zic de atractivă: trei trupe cu istorie lungă şi cu câte un album proaspăt apărut pe piaţă, varietate stilistică şi metal cât pot cuprinde Arenele Romane. În plus, ar fi trebuit să aibă şi avantajul de a se desfăşura vineri după-amiaza. Din păcate însă, neprevăzutul a lovit din plin. Mai întâi, nemţii de la Oredn Ogan au fost nevoiţi să-şi anuleze concertul, aşa că Dirty Shirt a fost avansată în program, iar deschiderea le-a rămas celor de la OpenMind. Cum parcă n-ar fi fost suficient, însuşi capul de afiş a trebuit să amâne prezenţa la Bucureşti din cauza problemei cu firma de transport contractată pe durata turnelui. Având deja cântări stabilite în toată ţara pentru prezentarea recentului album, Dirty Shirt a susţinut concertul vineri, dar mutat în Fabrica. Aşa se face că luni seara scena de la Arene este gata să le primească pe Blind Guardian ca unică trupă din afişul iniţial ajunsă la „întâlnire” şi OpenMind drept soluţie ad-hoc în deschidere. Chiar şi aşa, se prezintă numeroşi spectatori dornici de a continua tradiţia începută acum câţiva ani de Maximum Rock, fani ai trupei sau doar iubitori de heavy metal.

După cum spuneam, prima poziţie în program este atribuită trupei tinere OpenMind. I-am mai văzut pe bucureşteni şi la Maximum Rock Festival anul trecut, aşa că am o vagă idee despre abordarea alternative a metal-ului. Sociabili şi simpatici, se vede că cei patru încep să adune încet-încet şi ceva experienţă scenică, concomitent cu realizarea înregistrărilor pentru primul album. Din punctul meu de vedere, principalul lor atu este implicarea în prestaţia live; în ceea ce priveşte muzica nu mă pronunţ pentru că nu-i deloc pe felia mea – adică nici nu-mi place în mod deosebit, nici nu mă deranjează şi pot presupune că, „tehnic” vorbind, sună corect şi curat. Cam în acelaşi registru îi simt şi pe spectatori, cu excepţia câtorva care aplaudă cu suflet; cei mai mulţi profită de scurta cântare OpenMind să se adune, să-şi vadă prietenii la o bere, să-şi cumpere vreun tricou – în timp ce mai aruncă un ochi şi-o ureche către scenă, într-un vag interes. Una peste alta, OpenMind reuşeşte să dezgheţe atmosfera unui concert mult aşteptat şi nefericit amânat.

E greu să-ţi păstrezi obiectivitatea când scrii despre una dintre trupele tale preferate care, în plus, tocmai a lansat pe piaţă un album senzaţional. Cu Beyond the Red Mirror încă fierbinte, Blind Guardian revine la Bucureşti şi – deloc surprinzător – fanii săi vocali sunt prezenţi la Arene. Am aşteptări mari de la nemţi după ultimul concert văzut şi, de cum încep cu The Ninth Wave, ştiu că nu voi fi dezamăgită. Acel heavy metal îngrijit care m-a fermecat pe albume – dichisit prin construcţia chitarei lui André Olbrich şi a clapelor lui Mi Schüren (demult invitat în concerte), punctat de lovitrile lui Frederik Ehmke sau echilibrat de chitara ritmică a lui Marcus Siepen şi de basul lui Barend Courbois (de asemenea invitat) – este dublat de simplitatea cu care muzicienii se prezintă pe scenă, aparent contrastant cu stilul muzical elaborat şi uneori preţios, dar atât de potrivit. În afară de piesa de deschidere, de pe noul album vom mai asculta Prophecies, Miracle Machine (într-o superbă variantă acustică) şi Twilight of the Gods (la bis), toate patru fiind ideale pentru concerte prin dinamismul riff-urilor şi refrenele agăţătoare. Ele reprezintă mostra de recent, răspândită într-o mare de cântece din întreaga carieră Blind Guardian, lungă de aproape treizeci de ani.

Iar una dintre constantele acestei activităţi o reprezintă solistul Hansi Kürsch cu al său ambitus remarcabil şi tehnică excelentă pentru metal-ul simfonic cu influenţe speed şi folk marca Blind Guardian. Modest şi comunicativ, are acea atitudine contrară tiparului „metal-singer-who-gets-all-the-girls”; aceasta, adaugată micuţului ponei de la pupitrul de sunet şi medalionului simpatic purtat de Olbrich (alt anti-star de dicţionar, în ciudat pletei rebele), dau măsura lipsei de falsă afectare care caracterizează trupa – totul e natural şi direct, chiar dacă muzica e departe de a fi simplă.

Chiar dacă vocea i-a îmbătrânit, are nevoie de ceva timp pentru a se încălzi şi beneficiază mai mult de corul format de colegii ce asigură backing-vocals, Kürsch rămâne principalul liant între trupă şi public, iar rezultatul e un concert electrizant, un must-see-must-hear pasionant. Trebuie să punctez hit-urile serii, adică acele piese consecrate care au născut marile „îndrăgostiri” de Blind Guardian: Nightfall, Lost in the Twilight Hall şi Imaginations from the Other Side, agăţătoare, cantabile şi călăuzitoare prin epicul heavy-metal al nemţilor, unde chitara agresivă, orchestraţia bombastică şi partitura vocală se completează perfect. Alături vin „vechituri” de colecţie (Banished from Sanctuary), piese mai noi cu priză la public (Tanelorn (Into the Void)), momente acustice inedite (Skalds and Shadows) sau inspiraţii vechi pentru albumul curent (Bright Eyes) – adică o succesiune de riff-uri melodioase, ruperi de ritm, refrene dublate de public, solo-uri elaborate, o baterie incisivă şi ingrediente muzicale diverse, de la folk la orientalisme înglobate în ţesătura heavy.

Pentru bis, Blind Guardian ne rezervă Into the Storm şi, aşa cum am anticipat, Twilight of the Gods, dar principala atracţie este piesa la care publicul are o contribuţie intensă şi îndelungată – Valhalla, cântată la unison de toată lumea, pare să încheie apoteotic seara. Însă la insistenţa neobosită a spectatorilor artiştii revin pentru un al doilea bis regal: Wheel of Time, The Bard’s Song – In the Forest (bineînţeles că acustic) şi Mirror Mirror, adică un final în forţă pentru un concert – din nou – foarte bun.

Fotografii

Advertisements

About mad

https://morbidangeldyana.wordpress.com
This entry was posted in Concerte and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.