Primal Fear, Brainstorm & Palace (The Silver Church, Bucureşti)

O seară de heavy metal german, de la un cap la altul? De ce nu! Mai ales că Primal Fear este un nume sonor pentru cei obişnuiţi cu fenomenul, genul de trupă care deschide concertele granzilor pe stadioane pline. Acum însă Primal Fear ţine capul de afiş într-un club suficient de mare cât să încapă toţi doritorii, dar nu într-atât încât să te simţi stingher. Începând cu orele 19:30, The Silver Church se animă încet-încet, iar când luminile se sting în faţa scenei s-a format deja o masă compactă.

Aceşti primi spectatori au ocazia să-i vadă pe cei de la Palace, o trupă nemţească de heavy metal din cel mai tradiţional, cu clişeele specifice şi vizibile de la o poştă, dar şi cu energia contagioasă şi spiritul antrenant, ingrediente numai bune pentru startul serii. Cei patru membri, dintre care cel puţin doi nu chiar tineri de felul lor, ne arată cum se fac lucrurile în cazul heavy metal-ului direct, fără subtilităţi sau sugestii. Vocea lui Joachim Jacobitz, stilul general al trupei şi temele pieselor indică, fără doar şi poate, influenţa celor de la U.D.O., dar asemănările se opresc aici, căci Palace n-are nici sclipirile, nici execuţia conaţionalilor săi. Una peste alta, atmosfera heavy a fost creată şi suntem gata de mult mai mult.

Odată cu Brainstorm, intrăm într-un teritoriu mai întunecat, cu o muzică mai densă şi pasaje apăsătoare. Rămânem tot în domeniul heavy, dar îmbrăcat în cele de mai sus devine ceea ce unii numesc power metal – fără componenta simfonică. Show-ul este unul închegat, energic şi cu priză mare la public, chiar dacă e axat pe ultimul album, On the Spur of the Moment: In the Blink of an Eye, Temple of Stone, Below the Line şi In These Walls. Multe dintre piese, inclusiv cele recente, sunt ştiute de cei prezenţi, chiar dacă subiectul serii nu este Brainstorm. Aceasta o demonstrează Fire Walk with Me, Shiva’s Tears sau Shadowland, la care spectatorii îşi aduc aportul pe lângă prestaţia solistului Andy Franck – de altfel un frontman bine înfipt, care îţi captează permanent atenţia. Alături de el, omniprezentul basist Antonio Ieva se încrucişează cu cei doi chitarişti, Torsten Ihlenfeld şi Milan Loncaric, ce au grijă şi de un backing-vocals numai bun să completeze vocea principală, în timp ce Dieter Bernert loveşte neobosit tobele.

Fără să fie o copie, Brainstorm aduce cu altă trupă germană, acum destrămată, Symphorce, care mie personal îmi place foarte mult; dacă adăugăm şi influenţele Vicious Rumors, nu-i greu de înţeles de ce consider reuşită prestaţia nemţilor. Publicul e cam de aceeaşi părere, astfel se explică faptul că, după Highs without Lows (de pe probabil cel mai bun album al trupei, Soul Temptation), bisul este cerut cu insistenţă şi Brainstorm revine cu Crush Depth şi Demonsion, două piese de pe alt album bine cotat la vremea lui, Ambiguity. În mod clar, mă bucur că am văzut Brainstorm, chiar dacă am ratat primele sale două prezenţe în România.

Pe cei de la Primal Fear i-am văzut în 2008, cântând în deschidere pentru idolii lor (şi ai multor altora), Judas Priest. Dacă atunci am scris laudativ la adresa lor ca opening-act, acum am ocazia să văd de sunt în stare când, headliner, îşi prezintă noul album Unbreakable într-un club plin. Şi iată că, după ce se instalează pe scenă având în fundal introul Unbreakable (Part 1), trupa începe în forţă cu Strike şi Give ’Em Hell, nou-nouţe dar deja cunoscute de public, lucru uşor când este vorba de piese cantabile şi catchy. Între compoziţii mai vechi, precum Nuclear Fire, Seven Seals, Black Sun, Fighting the Darkness (versiunea scurtă) sau Final Embrace se interpun alte cântece de pe ultimul album, „reclama” standului cu CD-uri nefiind chiar subliminală: Unbreakable (Part 2), Metal Nation şi o parte din Where Angels Die (componentă a „medley-ului îngerilor” alături de Demons and Angels şi Angel in Black) încearcă să ne convingă să cumpărăm Unbreakable.

În Primal Fear activează doi chitarişti foarte buni, Magnus Karlsson şi Alex Beyrodt (venit anul trecut de la Sinner şi excelent integrat), un tobar exact şi dinamic, aşa cum ne demonstrează soloul lui Randy Black, şi un basist veteran, pilon al trupei ca existenţă şi prestaţie, Mat Sinner – fondator şi al cunoscutei trupe metal ce-i poartă numele. Dar cel care îţi captează toată atenţia cât se află pe scenă este celălalt fondator, solistul Ralf Scheepers (ex-Gamma Ray), cu nişte calităţi de contratenor de mare clasă, cu o voce extrem de flexibilă care nu-l trădează deloc la cei aproape cincizeci de ani ai săi. Dacă aveţi vreun dubiu până spre finalul concertului, Metal Is Forever, cu strigătul controlat de la început, ar trebui să-l înlăture complet. Şi cum acutele extreme sunt specialitatea lui Scheepers, nici nu-i de mirare apropierea, din toate punctele de vedere, de Judas Priest cu Rob Halford.

Bisul este cerut insistent, căci se pare că energia de pe scenă a contaminat pe toată lumea; şi astfel, de la foarte nou la foarte vechi, de la Bad Guys Wear Black la Chainbreaker (de pe primul album, cel ce poartă numele trupei), Primal Fear încheie un concert foarte, foarte bun. Iar asta o recunosc chiar şi cei mai cârcotaşi, care insistă asupra clişeelor din versuri şi lipsei de originalitate în favoare copierii celor de la Judas Priest – căci Primal Fear este de văzut live dacă-ţi place o doză sănătoasă de heavy metal, venită de la nişte profesionişti care pun suflet. Într-adevăr, la capitolul inovaţie Primal Fear nu excelează, influenţele greilor fiind uneori supărător de evidente; nici despre versuri, axate pe (ştiinţifico-)ficţiune şi viaţa de rocker, nu se poate spune că strălucesc. Dar, cel puţin până la un punct, trupa compensează prin perseverenţa lucrului bine făcut, iar acest lucru se poate vedea cel mai bine în concert.

Fotografii

Advertisements

About mad

https://morbidangeldyana.wordpress.com
This entry was posted in Concerte and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s