O variantă pentru Bucureşti: Nicuşor Dan

Ieri, 29 noiembrie, şi-a anunţat intenţia de a candida la funcţia de primar general al capitalei, ca independent, un personaj aproape necunoscut celor mai mulţi dintre bucureşteni, dar al cărui nume spune multe ONG-iştilor şi autorităţilor locale: dl. Nicuşor Dan. Preşedintele asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul” şi unul din iniţiatorii „Pactului pentru Bucureşti” (document care, prin regulile de urbanism prevăzute, ar fi putut schimba faţa capitalei, semnat în 2008 şi apoi ignorat cu bună ştiinţă de toţi cei şapte primari bucureşteni) pleacă la drum cu buget 0, dar bazându-se pe susţinerea reţelelor de socializare on-line, pe avantajul plasării apolitice în contextul în care lehamitea bucureştenilor vizavi de primării (indiferent de culoare sau pseudo-independenţă) a escaladat cote impresionante şi, nu în ultimul rând, pe acţiunile deja întreprinse în sprijinul conservării patrimoniului şi regăsirii identităţii culturale a Bucureştilor.

Printr-o succintă parcurgere a curriculum vitae, aflăm că dl. Nicuşor Dan are 42 de ani, s-a născut în Făgăraş, a obţinut de două ori premiul I la Olimpiada Internaţională la Matematică, şi-a definitivat studiile universitare la Paris unde a obţinut doctoratul la Universitatea Sorbona, în timp ce frecventa şi seminariile de filosofie ale École Normale Supérieure. După spusele sale, acolo a învăţat ceva şi din modul în care reacţionează o societate civilă normală atunci când cineva încearcă să-i calce în picioare pe oameni. Ca urmare, revenit în ţară a înfiinţat ATAC (Asociaţia Tinerilor pentru Acţiunea Civică, 1998-2002), a iniţiat Şcoala Normală Superioară Bucureşti (al cărei director administrativ a fost între anii 2002 şi 2006) şi a înfiinţat asociaţia „Salvaţi Bucureştiul”, în 2006.

Acesta pare a fi motorul care îl propulsează în lupta cu autorităţile capitalei, cele care o mutilează de ani de zile. Primul protest a avut loc în 2006, declanşat de proiectul Primăriei conduse de Videanu de a construi blocuri în faţa Ateneului, iar cea mai recentă acţiune este legată de Bulevardul Uranus şi demolarea monumentelor arhitectonice din Piaţa Matache, laolaltă cu magherniţele. Între cele două revolte, dl. Nicuşor Dan are, alături de asociaţia prezidată, nouă procese câştigate (câteva de dumnealui în persoană, neexistând bani pentru un avocat) şi reuşita de a stopa construirea, înainte de începere, a Aqua Parc-ului din Parcul Tineretului şi a unui turn vizavi de Şcoala Centrală. O altă realizare notabilă este modificare Legii Urbanismului astfel încât să nu se mai obţină derogări, de cele mai multe ori abuzive, de la PUG prin PUZ-uri şi PUD-uri.

În declaraţia de avere intră un teren de 7000 m2 la Predeal, salariul de matematician angajat la Institutul de Matematică al Academiei Române, o datorie la bancă de 90.000 de euro şi chiria pe care o plăteşte lunar. Acestea, alături de aspectul de om simplu şi calităţile intelectuale, îl recomandă ca opţiune electorală a unui segment bine definit. Rămâne de văzut dacă va fi de ajuns şi dacă persoana sa va deveni suficient de vizibilă tuturor alegătorilor, mai ales când se va pune în mişcare maşinăria financiară a partidelor.

Conform spuselor domniei sale, motivul pentru care îşi anunţă candidatura este propria dezamăgire faţă de actualii edili, mai ales după ce aceştia au semnat acel Pact pentru Bucureşti, plan la care s-a muncit enorm şi care, în ciuda acordului dat în scris de primari, nu a fost aplicat; cu alte cuvinte, dl. Nicuşor Dan a decis să ia problema în propriile mâini şi acest demers trebuie lăudat. Din programul propus, aş enumera: metrou uşor pe infrastructura CFR din interiorul capitalei, prioritizarea transportului în comun prin benzi dedicate, consolidarea clădirilor cu risc seismic şi conservarea celor cu importanţă arhitectonică, protejarea spaţiilor verzi, finalizarea centurii şi a podurilor de racordare la oraş, limitarea parcării în centru şi un absolut necesar audit al Primăriei. Sloganul, oficial sau nu, pare a fi „Un oraş pentru oameni, nu pentru maşini!”.

Despre modul în care ar putea realiza toate acestea, cu bugetul disponibil Primăriei Generale şi al primăriilor de sector, probabil că vom putea afla mai multe odată cu depunerea oficială a candidaturii, pe 1 martie 2012. Sper ca această dată să se materializeze într-adevăr şi să nu existe presiuni de retragere. Până atunci însă cred că ar fi o idee bună să analizăm în mai mare detaliu opţiunea propusă de dl. Nicuşor Dan.

Nu vreau să fac aici campanie electorală (sau, mai rău, propagandă) – nici nu m-aş pricepe – aşa că trebuie să subliniez atenţia cu care trebuie tratat acest subiect, pentru că în orice lucru ce pare benefic se pot ascunde multe dedesubturi, iar entuziasmul nu e motiv de a le trece cu vederea. N-am eu o minte într-atât  de ageră sau de subtilă pentru a le găsi, cel puţin în stadiul de acum al „acţiunii”, însă trebuie reţinut şi acest aspect. De exemplu, pentru cei care nu au fost ieri la anunţul candidaturii, făcut pe Strada Arthur Verona, merită menţionat faptul că viitorul candidat, deşi nu va reprezenta niciun partid, va accepta sprijin politic dacă acesta se oferă (financiar sau de popularizare), cu condiţia de nu face concesii ulterioare – mă întreb în ce măsură va putea respecta asta fără să se uite la fiecare pas peste umăr şi fără să verifice că maşina în care se urcă e sigură – şi nu am folosit o figură de stil.

Mi-ar plăcea să cred că există oameni cărora să le pese de acest schingiuit Bucureşti, suficient cât să vină cu propuneri, să acţioneze şi nu să se plângă. Şi mi-ar plăcea să mai cred că există o parte suficient de mare a electoratului care să judece cu propriul cap şi care să se scuture de sila, întemeiată de altfel, faţă de viaţa şi politica cetăţii. Şi cu siguranţă mi-ar plăcea să cred că am şi altă variantă la numele vehiculate până acum: Sorin Oprescu, Adriean Videanu, Marian Vanghelie, Cristian Popescu „Piedone”, Vasile Blaga, Neculai Onţanu. Iar acea variantă să nu continue opera de distrugere temeinică a Bucureştilor, acţiune începută de Ceauşescu, dar adusă la rang de ţel suprem de către autorităţile post-decembriste. Haideţi să nu fim, din nou, masă de manevră!

Mai multe informaţii adunate de jurnalişti de profesie puteţi citi la adresele următoare: Ziarul Financiar, Vertical News, Think Outside the Box.

Iar site-ul oficial al d-lui. Nicuşor Dan îl găsiţi aici: nicusordan.ro.

Advertisements

About mad

https://morbidangeldyana.wordpress.com
This entry was posted in General and tagged . Bookmark the permalink.

5 Responses to O variantă pentru Bucureşti: Nicuşor Dan

 1. Felicitari pentru articol, clar si la obiect. Il voi recomanda printre prietenii din Bucuresti si prin retelele sociale.

 2. Florin says:

  E un visator. Mai bine s-ar ocupa cu matematica lui.

 3. Pingback: Împreună pentru Bucureşti | morbidangeldyana

 4. Alex says:

  Visator sau nu, decat idioti ca Oprescu sau Prigoana prefer sa dau votul unui om care are un IQ net superior.

 5. monica says:

  Pana la urma este si alegerea noastra. Daca nu votam pentru valorile pe care le pretuim – printre care si un oras civilizat – sa nu fim ipocriti si sa ne mai plangem apoi… dupa ce alegerile au trecut
  E adevarat ca sunt multi prosti pe lume, dar daca cei inteligenti renunta sa se exprime sa nu ne miram ca prostia va deveni covarsitoare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s