Egipt Ziua 2

În sfârşit, plajă! După un mic dejun cu omletă şi clătite făcute pe loc, ne prezentăm la ora 9 la autobuzul către Palma Beach. Estimăm cam doi kilometri, în eventualitatea parcurgerii drumului pe jos. Îmi place cum au amenajat, o terasă cu umbreluţe şi şezlonguri mărginită de un parapet care de altfel marchează terminarea malului care coboară brusc în mare. Acum mi se sfarmă alt mit: costumul de baie întreg. Aiurea. Ce-i drept, din ce am citit, pe plajele care nu fac parte din staţiunile deschise „occidentului” (ghilimelele vin din cauza Maicii Rusii) femeile fac baie îmbrăcate – voi vedea şi aici arăboaice cu ceea ce cred eu că-i totuşi costum de baie (adică dintr-un material anume), dar care le acoperă aproape complet. Totuşi nu-mi dau seama cât de în „ton” cu religia islamică sunt şi acelea, pentru că odată ce se udă se văd toate formele. Până una-alta, toate damele au costum de baie din două piese, rusoaicele conducând din nou la ţinute „extravagante”.

Nisipul roşcat este puţin şi abia acoperă ţărmul stâncos, cochiliile de scoici lipsesc complet, iar în depărtare, ca printr-o negură nisipoasă, se vede Insula Tiran. Intrarea în apă este neprimitoare şi bolovănoasă. De fapt, reciful de corali începe de la mal şi nu ai voie să calci pe el decât câţiva paşi. Eu intru cu tot cu sandale pentru a încerca apa, foarte caldă de altfel, apoi înaintăm amândoi pe pontonul din bucăţi de plastic pline cu aer, flexibil faţă de valurile mării, cam cincizeci de metri până în locul unde se lărgeşte şi de unde se intră în apă, adică unde se termină brusc şi reciful. Stau şi mă întreb, la câte plaje private sunt în Mamaia, de ce nu se face ceva asemănător pentru admirarea fundului Mării Negre. Până la capăt este o mică aventură, căci valurile sunt măricele şi te simţi ca la surfing. Iar dacă nu eşti atent, dai cu fundul de dalele din plastic.

Pe platforma teminală oamenii stau la plajă, mângâiaţi de briza mării, unii se aruncă în apă prin sărituri acrobatice, alţii coboară pe scările tip piscină, iar câţiva privesc „din afară” superbul peisaj marin. Cel mai bun mod de a-l observa este însă din mijlocul acţiunii, adică dintre valuri, cu echipament de snorkeling – ochelari de protecţie pentru ochi şi care se împiedice intrarea apei pe nas, plus tub pentru respiraţie pe gură. La cât de sărată este apa, încât te ţine la suprafaţă fără efort, trebuie neapărat să ne cumpărăm şi noi. În afară de cei amatori de plajă şi înot, la fiecare minut trece o şalupă, sau un vas de croazieră, sau vreun parapantist. Iar printre şezlonguri umblă instructori de scufundări cu speranţa de a aduna cât mai mulţi clienţi.

Acum e foarte uşor de înţeles de ce era avionul plin de familii cu copii, căci ceea ce le dezvăluie aici Marea Roşie este un adevărat paradis colorat în continuă mişcare. De sus poţi vedea peşti exotici de toate culorile, formele şi mărimile, înotând pe deasupra recifului şi dispărând prin găurile dintre corali. În apă, înoţi împreună cu aceste simpatice creaturi, în plus rămâi fascinat de formele pe care zecile de specii de corali le-au dat recifului, ca o cetate viu colorată, crenelată şi misterioasă, cu colţuri, avene, coloane şi locuri ascunse. Dacă reuşeşti să te scufunzi, fauna se schimbă şi te trezeşti înconjurat de întregi batalioane de peşti mici şi negri şi de plante marine care îşi întind braţele după razele de soare ce răscolesc adâncul. Iar dacă le arunci nişte pâine, deşi acest lucru este interzis, dar se practică, poţi vedea zeci de înotătoare amestecându-se în lupta pentru aceeaşi firimitură. Este, într-adevăr, mirific, iar dacă petreci aşa două ore, doar cu capul în apă, urmărind peşti şi corali, nu ar trebui să te mire că nu simţi când au trecut. Îmi pare tare rău că n-am carcasă de protecţie pentru aparatul foto, dar ne cumpărăm nişte petarde de unică folosinţă, pe film, încapsulate în plastic. Să vedem ce-o ieşi.

Ceea ce nu este însă de înţeles este cum vin unii oameni până aici să vadă aceste minuni, să se bucure de ele, iar apoi să le distrugă habitatul. De la mucuri de ţigări şi hârtii la criminalele pahare şi pet-uri din plastic, am văzut de toate şi pe ponton, şi pe plajă, şi, mai grav, în apă. Adunăm câteva dintre valuri, dar ştim că prea mult nu ajutăm cu atât.

Ne în întoarcem pe jos, şi pentru că autobuzul vine abia la 12, şi pentru a ne mai familiariza cu împrejurimile. Refuzăm cu stoicism toate taxiurile, ale căror şoferi sunt extrem de insistenţi (ca de altfel toţi comercianţii de aici care nu ştiu ce să mai facă pentru a le intra în prăvălie), precum şi pe cei doi copii care „conduc” dromaderi. Facem cam jumătate de oră pe soarele torid, ceea ce nu-i chiar o afacere, dar din când în când merge. Restul zilei ni-l petrecem destul de vegetativ, cu somn „catastrofal” (cum spune Paul) de care avem mare nevoie şi încă o tură de plajă, apoi mâncăm repede şi ne pregătim bagajul şi ţinuta sport pentru prima excursie. Este vorba de Muntele Sinai şi Mănăstirea Sfânta Ecaterina, către care urmează să plecăm în jur de ora 21, când întunericul îmbracă deja staţiunea.

Mergem pe timp de noapte, la fel cum vom şi urca pe munte, căci temperaturile zilei ar face asta imposibil. Plus că aşa putem vedea minunea răsăritului. În autocar suntem opt români, restul ruşi, aşa că ghidul vorbeşte la microfon în rusă, apoi vine să ne explice nouă şi în engleză. Dar cum adesea „uită” de acest mic amănunt, Paul îi atrage atenţia de câteva ori (politicos, dar din ce în ce mai arţăgos, pe bună dreptate), aşa că lucrurile par să se îndrepte. Oricum, la scurt timp după ce pornim şi ni se face instructajul, încercăm să dormim, aşa strâmb, scurt şi chinuit, ştiind că ne aşteptă o zi lungă, începută extrem de devreme.

Fotografii

Advertisements

About mad

https://morbidangeldyana.wordpress.com
This entry was posted in Aşezări urbane and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.