Uliţe înzăpezite în Buciumeni

Ici sont les neiges d’antan

Undeva, întins printre dealurile subcarpatice din apropierea Leaotei, satul Buciumeni îmbracă din nou veşminte de iarnă. Ninge potolit, fără odihnă, iar zăpada grea şi umedă încarcă ramurile pomilor ce se pregăteau deja de înmugurit, le îndoaie, aproape le frânge. Din totdeauna mi-au plăcut satele de la poalele muntelui mai mult decât cele de la câmpie. Poate pentru că se curbează după linia dealurilor şi nu însoţesc liniar o şosea prăfuită. Poate datorită aerului mai curat, mai umed şi mai înmiresmat, nu uscat, mirosind a arşiţă. Cu siguranţă datorită caselor care, în marea lor majoritate, nu sunt nici rupte de sărăcie, stând să se năruie, nici atinse de vise megalomanice, trădând lipsa de simţ al frumosului de care suferă boierul nou. Cel mai des, în zona premontană a Dâmboviţei, casele sunt potrivit de mari, într-un stil între tradiţional muntenesc şi modern (ultimul fiind dat de accesorii), uneori cu două caturi, dar cel mai des cu unul singur, cu pivniţă, mansardă şi uluci drepte ce încadrează o curte măricica, umbrită uneori de viţa de vie care se caţără cu încăpăţânare şi meticulozitate pe schele sau sfori. Sunt şi case mari, ţipător colorate, care vin parcă din altă localitate. Sunt şi cocioabe, părăginite şi într-o rână (dar nu bordeie, căci acestea nu-s specifice zonei), unele părăsite, altele încă adăpostind câteva suflete necăjite. Dar aceste ultime două specii apar ici-colo, parcă spre a ne aminti că prostul gust şi sărăcia se pot strecura astăzi oriunde.

Buciumeni este un astfel de sat, desprins de şoseaua naţională ce duce la Sinaia, întins de la vechea cale ferată, pe malul stâng al Ialomiţei, spre dealurile Bezdeadului. Drumurile sale sunt nişte uliţe late şi asfaltate, câteva doar pietruite şi alte câteva desfundate de apa ce curge adesea în şuvoaie. Cele mai bune sunt cele care fac legătura cu alte sate, la fel de ascunse printre dealuri, şi şerpuiesc în jos şi-n sus, ocolesc dâmburi şi dispar în depărtare. Din ele se desprind ulicioare care te duc spre măruntaiele strâmte ale satului, spre grădini de legume, livezi şi, mai departe, fâneţe. De pe lângă aceste cărări, te privesc tăcute fântâni cu ciuturile agăţate de cumpănă sau de roată, te salută câini cu lătraturi vii sau chiar te însoţeşte de departe câte unul, ud, fricos şi zgribulit. Oamenii, cu feţele brăzdate de vreme şi griji, roşii din cauza frigului, trec agale pe marginea drumului şi nu uită să dea bineţe şi necunoscuţilor; aici, acest obicei încă nu s-a pierdut. Este sâmbătă după-amiază într-o zi de iarnă, căci abia în mai primăvara urcă spre munte. Căruţele sunt priponite la poarta caselor şi mulţi dintre cei care au muncit toată săptămâna prin oraşele din vecinătate se îndreaptă spre vatra satului unde se află locul unde se pune ţara la cale: senatul; un alt nume pentru cârciumă.

Pentru cei care au gusturi mai alese şi pentru musafiri, există un drum înnămolit care îi poartă afară din sat, printre livezi de meri frumos orânduiţi, spre Hanul din Meri. Un cal şi un măgar ne conduc spre grădina mare a hanului, tăcuţi şi blânzi tovarăşi de drum prin zăpada murdară în care se oglindeşte un soare palid şi bolnav de friguri. De lângă heleşteul cu podeţ şi scrânciob, vedem cum valea ninsă se deschide pentru a ne arata casele risipite, uliţe şi cărări amorţite, rânduri de pomi fructiferi ce dorm încă sub stratul gros de omăt şi fâneţe întinse pe coamele dealurilor. Totul e alb, ca într-un basm de iarnă demult rostit de bunici, în timp ce mă înveleau cu o plapumă groasă de puf, să alunge frigul. Ninsoarea aproape a stat, câţiva fulgi adormiţi parcă şi ei abia mai plutesc. Şi e atât de linişte.

Fotografii

Advertisements

About mad

https://morbidangeldyana.wordpress.com
This entry was posted in Aşezări rurale and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.