Motörhead la B’estfest (Romexpo, Bucureşti)

Nu am de gând să contest în această cronică valoarea unei trupe ca Moby, nu sunt nici în temă şi nici n-am făcut muncă de cercetare. Din ce apuc să văd, oamenii sunt profesionişti, muzica lor pe scenă chiar este live (spre deosebire de a multor vedete pop), iar conform aprecierilor celor mai avizaţi şi a box-office-ului este vorba despre o trupă de top în industria muzicii electronice. Totuşi plasarea Motörhead înainte, şi cu un timp mai redus al concertului, nu mi se pare deloc o alegere bună a organizatorilor B’estfest. De fapt, această mixtură destul de eterogenă în aceeaşi zi n-aş cataloga-o drept o idee strălucită, ţinând cont de faptul că văd un public din cel mai pestriţ. Nu că aş avea ceva împotriva diversităţii, nici pe departe, dar este cel puţin ciudat să mă întâlnesc în aceeaşi zonă de festival cu foşti colegi, clubberi pasionaţi, cu tot felul de oameni care n-au nicio treabă cu rock-ul (şi nici nu vor avea după seara de joi) şi cu tot felul de rockeri care n-au nicio treabă cu muzica electronică, fie ea cu influenţe rock, punk şi mai ştiu eu ce (se aplică acelaşi comentariu ca mai devreme). Atât cu nemulţumirile şi nedumeririle mele.

Pe britanicii de la Motörhead i-am mai văzut acum doi ani, ca headlineri într-un show de două ore, dar spun cu mâna pe inimă că cel de faţă este mult mai bun, în special datorită unei comunicări superioare cu publicul. Vocalul Lemmy Kilmister începe cu „We are Motörhead and we play rock ’n’ roll”, vorbeşte destul de mult între piese (el neavând notorietatea unui mare vorbăreţ) şi sfârşeşte concertul cu aceeaşi frază, în timp ce-şi foloseşte basul pe post de mitralieră, tobarul Mikkey Dee se ridică de câteva ori deasupra bateriei pentru a saluta publicul, iar chitaristul Phil Campbell iese în mai multe dăţi în faţă, salută, vorbeşte şi excelează în grimase. Iar prin cele de mai sus mă referit numai la ceea ce vine peste o muzică extraordinară, căci trioul legendar aduce rock ’n’ roll-ul la Bucureşti, în forma lui cea mai heavy.

Reacţia fanilor este pe măsură, începând cu Iron Fist şi încheind cu Overkill, lucru de altfel de aşteptat ţinând cont de faptul că pe scenă se cânta cu atâta plăcere, cu atâta suflet, încât nu ai zice că pe umerii lui Lemmy apasă 64 de ani (şi probabil mai mult de jumătate din substanţele interzise). Vocea gâjâită şi uşor blazată, basul în forţă, solo-urile de chitară (în special cel dintre One Night Stand şi Another Perfect Day), tobele într-o mare formă (încununată de solo-ul prelungit din In the Name of Tragedy) – toate acestea fac un show de neuitat, între metal şi blues, între simplist şi frumos. Cele două neajunsuri ale sale sunt durata prea scurtă şi sunetul cam neclar (în special în ceea ce priveşte vocea) şi mult prea tare (deşi aceasta este cererea lui Campbell), lucruri constatate în apropierea mixerului, şi nu lângă scenă.

Alături de câteva piese mai recente, Be My Baby, Rock Out şi One Night Stand, vechile compoziţii au succesul meritat: Stay Clean, Metropolis, Over the Top, Another Perfect Day, Going to Brazil, Killed by Death şi, bineînţeles, Ace of Spades, la care aproape că se aude mai tare o singură voce în care se împletesc toate glasurile spectatorilor. Continuele aclamaţii care să le dovedească bătrânilor rockeri că la Bucureşti se găseşte cel mai zgomotos public şi uralele de la final, când trupa îşi salută admiratorii şi părăseşte scena sunt probabil cea mai bună mulţumire pentru o oră dementă. Nu avem focuri de artificii, proiecţii video sau alte „spectacole” pe scenă decât prestaţia celor trei; se pare că muzica directă şi din suflet încă mai are fanii săi. Mai ales când această muzică poarta marca inconfundabilă Motörhead.

Fotografii

 

 

 

Advertisements

About mad

https://morbidangeldyana.wordpress.com
This entry was posted in Concerte and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.