Pe stadion

M-am gândit să descriu prima mea experienţă pe un stadion, la un meci „adevărat” din Liga 1, unde mai pui că e şi derby. Condiţiile de start pe scurt: Paul a luat bilete la Steaua – Dinamo, în tribuna a doua a Stadionului Ghencea, undeva în rândul 12. În ceea ce urmează, încercarea mea de relatare nu se va concentra asupra meciului (există destule site-uri şi comentarii de profil mult mai avizate, asta pe lângă faptul că dacă aş încerca să comentez meciul în sine ar fi risipă de talent), ci asupra întregului cadru. Luăm tramvaiul 41 din Crângaşi – unul dintre acele tramvaie în care nu mai încăpea nici măcar un ac şi în care, pentru a urca, trebuie să dai dovadă de multă voinţă şi putere de comprimare. Deşi de obicei 41 circulă bine, cel de faţă vine după foarte mult timp, când pe peron este deja lume cât să umple două tramvaie. E drept, apoi vedem şi de ce merge atât de greu: în fiecare staţie se petrece mai mult timp decât între staţii din cauza celor care nu lasă uşile să se închidă.

Suntem printre cei care au reuşit să urce, eu având ceva mustrări de conştiinţă că din cauza mea vom întârzia. În tramvai se află deja destui suporteri ai Stelei care se îndreaptă echipaţi spre stadion. Pe drum însă, cam după vreo două staţii, porneşte tămbălăul: urale, strigăte, lozinci, bătăi în geamurile şi pereţii tramvaiului, ţopăit de am impresia că se rupe şandramaua în două de la burduf şi aşa mai departe. Sincer, în momentul acela începe să-mi fie uşor teamă, căci nu poţi ştii cum reacţionează un suporter înfierbântat de adrenalină şi cu ceva alcool în sânge.

Ajungem teferi la destinaţie, staţia de la Strada Braşovului, şi pornim pe jos spre stadion. Paul îşi-a schimbă tricoul negru cu unul al Stelei (chestie pe care n-a avut curajul s-o facă înainte de a trece de zona Giuleşti-Crângaşi), eu sunt oricum roş-albastră, dar mai discret, şi astfel intrăm în înghesuiala de la poarta stadionului. Trecem de primii jandarmi, apoi ne punem la rând la poarta N3, unde suntem controlaţi temeinic, şi folosim codul de bare pentru a intra prin poarta rotativă. Ne găsim uşor locurile: tribuna 2, cunoscută ca fiind între cele mai sigure zone, rândul 12, printre cele mai în faţă din care poţi vedea nestingherit.

Cu puţin timp înaintea începerii meciului, sunt aprinse şi aruncate în teren primele torţe şi un stadion întreg a începe să strige injurii la adresa echipei adverse şi a micii sale galerii. Se aruncă şi primele proiectile între galerii, până la intervenţia scutierilor. Nu voi înţelege niciodată astfel de reacţii de violenţă, mai ales că rezultatele lor se răsfrâng direct asupra echipei ai cărei suporteri se pretind respectivii. Dar, încearcă Paul să-mi explice, unii vin la meci doar pentru bătaie, nici nu-i interesează evoluţia de pe teren sau scorul. Ieşirea echipelor la încălzire dă noi motive de urale sau huiduieli, noi însă preferăm să aşteptăm fluierul arbitrului.

Şi astfel meciul începe, iar rezumatul lui ar fi cam următorul (asta ca să nu spună careva ca n-am urmărit partida): slab, dom’le, slab! Steaua joacă mult mai bine decât Dinamo şi domină clar, dar tot proastă se numeşte prestaţia; de „câini” nici nu mai vorbesc. Scorul final, 1-1, este probabil rodul unui ultim sfert de oră mai animat, dar acesta nu-i suficient pentru a resuscita o partidă întreagă. În prima repriză şi în cea mai mare parte a celei de-a doua, îmi tot vine în cap un fragment dintr-o reclamă la Bergenbier: „meci slab, jucătorii nu se regăsesc în teren”.

Şi acum să revin la motivul din care am început aceste rânduri: galeria şi reacţiile din tribune. Ok, banner-ele afişate de ambele părţi sunt haioase, deşi câteva prea subtile pentru mine. Vorba lui Paul, ăştia de la Dinamo au citit cărţile lui Cornel Dinu, au venit cu parafrazări din Eminescu şi citate din Phoenix. Nici galeria Stelei nu se arată mai prejos, însă banner-ul cel mai semnificativ pentru scandările de vineri seara este unul micuţ, „discret”, apărut la selecta tribună 0: „Muie Dinamo”. Şi aşa intru în miezul problemei: înţeleg parţial de ce galeria unei echipe insultă cealaltă echipă (sau pe suporterii ei), pentru că atunci când auzi câteva mii de oameni strigând aşa ceva e greu să nu fii intimidat, să nu simţi o presiune în plus.

Dar timpul în care insulţi echipa adversă înseamnă timp în care nu-ţi încurajezi propria echipă – nu le poţi face pe ambele în acelaşi timp. Mai mult, dincolo de lozincile „Dinamo, muie Dinamo!”, „Sugi pula, Dinamo”, „Câini spucarţi / De pulă să ne luaţi”, foarte rar, dar FOARTE RAR, se scandează „Forza Steaua!” sau altceva care să fie considerat încurajare sau laudă la adresa Stelei. Păcat, la acestea m-aş alătura şi eu. Din câte îmi povesteşte Paul, nu mai e deloc atmosfera de dinainte, când se cânta şi se scanda la unison, când galeria nu era scindată, ci mult mai unită. Poate am nimerit eu într-un moment prost, ideea e că nu pot spune că m-ar lăsa cu gura căscată nici jocul, nici suporterii. Cu toate acestea, dacă Paul mă mai ia, eu voi veni.

La întoarcere luăm acelaşi tramvai 41, hotărâţi să coborâm însă cu o staţie înainte de Crângaşi, pentru a evita orice posibile confruntări dintre cei din tramvai şi localnici. Cea mai mare problemă este, evident, urcatul; dacă la venire ne-am înghesuit noi cum am putut şi am mai şi respirat, acum este efectiv îngrozitor, nu credeam că pot fi într-atât de strivită. Faptul că au urmat staţii nu ameliorează situaţia, majoritatea lumii mergând până la metroul din Crângaşi. Măcar reuşesc să ţină uşile din a se deschide, pentru că mereu s-ar găsi deştepţi convinşi de faptul că se mai poate înainta un pic. Culmea, în timpul acestei scurte călătorii, oamenii încep să intoneze din cântecele Stelei; probabil că ar fi fost mai de efect pe stadion.

Advertisements

About mad

https://morbidangeldyana.wordpress.com
This entry was posted in General and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s