Final de grupe

http://www.leeabbamonte.com/wp-content/uploads/2008/06/euro2008_logo.bmpDe acum se joacă ultimele meciuri, unele dintre ele decisive. Ambele partide se dispută simultan, dar voi încerca să văd şi meciul considerat de majoritatea televiziunilor ca „neinteresant” – adică în general cel cu o echipă deja calificată.

Duminică, Grupa A s-a încheiat cu o dezamăgire pentru mine: Cehia – Turcia 2-3. Prima repriză şi o parte din a doua a aparţinut cehilor, golul cu capul al uriaşului Koller fiind urmat de reuşita lui Plasil. Dina acest moment cehii au lăsat-o mai moale şi asta îi va costa enorm. Turcii asediază poarta lui Cech care-şi dovedeşte în repetate rânduri iscusinţa, dar este învins de Arda. De acum turcii se dezlănţuie şi o gafă a aceluiaşi Cech aduce scorul la egalitate, Nihat neavând probleme să înscrie. Cehii sunt parcă loviţi în moalele capului de revenirea semilunii, iar turcii întorc complet scorul în minutul ’89 datorită aceluiaşi Nihat. Nervii, tensiunea şi miza şi-au spus cuvântul pe tot parcursul meciului, faulturile fiind la ordinea zilei. Pe final de meci portarul Demirel este eliminat în urma unei lovituri aplicate lui Koller fără ca acesta să se afle la minge. Urât sfârşit al unui meci dramatic. Totuşi Turcia continuă în sferturi, iar Cehia îşi va linge rănile după o evoluţie mediocră.

Al doilea meci, Portugalia – Elveţia, l-am văzut a doua zi în reluare. Intrigată de la început de cunoaşterea scorului, 0-2,  am fost curioasă să văd cum a ciomăgit Elveţia una din favoritele la titlu. Ambele goluri au fost marcate de Yakin în ultimul sfert de meci, unul dintre ele fiind din penalty. Portugalia a jucat acceptabil cu echipa de rezerve în mare parte, dar helveticii, care au adus un aer proaspăt acestei ediţii (spre deosebire de Austria), au ţinut morţiş să iasă din competiţie cu capul sus. Au reuşit, tot respectul.

Luni s-au disputat ultimele meciuri din Grupa B, Germania – Austria s-au terminat cu un neconvingător 1-0 şi nemţii merg mai departe; dar la cum au jucat, nu-i văd bine, mai ales că au sfertul de finală cu Portugalia. Adică au jucat bine, nu zic nu, au dominat, au atacat şi aşa mai departe, dar este inadmisibil să ratezi ocazii precum cele pe care le-au aruncat Gomez, Klose, Podolski şi Neuville. Evident, ocaziile se răzbună şi austriecii au venit cu ceva ameninţări la poarta lui Lehmann care este, de ce să nu recunoaştem, un portar slab care-şi arată vârsta. Din fericire, în seara asta a avut momente inspirate. O prezenţă complet nememorabilă la acest campionat, Austria a jucat probabil cel mai bun meci în faţa Germaniei. Pe lângă faptul că ce-i doi antrenori s-au luat la ceartă şi au fost eliminaţi, jocul a decurs fără incidente, iar Ballak a marcat poate cel mai frumos gol de până acum dintr-o fază fixă – o torpilă de la 22 de metri peste zidul de apărare şi direct în plasă, portarul austriac neavând nici o şansă.

Nici o surpriză la meciul Croaţia – Polonia, încheiat 1-0, poate doar că diferenţa nu a fost mai mare, pentru că polonezii nu au prea avut drept de replică; ca să parafrazez ceva ce am citit prin presă, croaţii au avut un antrenament cu spectatori. Klasnici a marcat unicul gol în a doua repriză şi astfel Croaţia câştigă grupa şi, sper eu, nu va avea probleme cu Turcia. Da-r-ar… Oricum, croaţii au făcut o surpriză foarte frumoasă la acest campionat; îi mai apreciasem şi în alte ocazii ca fiind o echipă bună, dar acum chiar mi-au depăşit aşteptările. Au fost clar mai buni în grupă decât Germania care pornea ca favorită. Numai să nu se îmbete cu apă rece, pentru că greul abia acum începe. Totuşi nu cred că au şanse la titlu – joacă prea curat. Per total, Grupa B s-a finalizat fără altă surpriză decât inversarea primelor două locuri.

Ziua de marţi a fost una proastă pentru români: rezultat final Olanda – România 2-0, ambele goluri fiind marcate în repriza secundă de Huntelaar şi Van Persie. Părând că este mai important scorul meciului paralel, ai noştri au jucat slab cu echipa de rezerve a Olandei. Deşi olandezii au ţinut-o moale, unele ratări fiind cel puţin sub semnul întrebării, tricolorii nu au reuşit să se adune decât în rare momente. S-a jucat lent, inexact şi timid. Păcat. Per total, evoluţia României a fost una frumoasă la acest campionat, sper să facem o figură şi mai frumoasă la Mondialele de peste doi ani. Echipa este tânără, în creştere şi pare a începe să depăşească acea criză de identitate. Astăzi a câştigat echipa mai bună (deşi au fost momente în care parcă s-a străduit să nu fie, în aşa fel încât dacă se străduia mai mult ar fi fost blat pe faţă) şi Olanda se anunţă drept pretendentă serioasă la titlu. Până acum, a fost clar cea mai bună echipă.

În celălalt meci din Grupa C, Italia dispune de Franţa, care-şi ia şi ea rămas bun de la campionat; Italia – Franţa 2-0, în condiţiile în care francezii au jucat cu un om mai puţin din minutul ’25 (déjà vu?), Abidail fiind eliminat după o intervenţie dură în careu asupra lui Luca Toni. Miza meciului a fost enormă, iar Franţa a capotat demoralizată. A fost cea mai slabă prezenţă dintre numele sonore ale campionatului. Les Bleus pleacă acasă şi, spre deosebire de noi, pleacă cu coada între picioare. Italia va întâlni Spania în sferturi şi sper să şi-o ia – nu pentru că s-au calificat în detrimentul nostru (am ratat pe mâna noastră, nu a lor), ci pentru lipsa de fair-play a declaraţiilor din presă. Olanda va întâlni cel mai probabil Suedia, meci care trebuie văzut; mi-au plăcut suedezii pe teren, dar voi ţine clar cu Olanda.

Miercuri au fost ultimele meciuri din grupe, cele din Grupa D. Frumos meci Suedia – Rusia, terminat 0-2, cu o echipă a Rusiei într-o revenire fenomenală. După primele meciuri, părea destul de clar că vor continua Spania şi Suedia. Totuşi, după două partide bune (chiar şi cea în care au pierdut cu Spania), suedezii parcă nu s-au regăsit, într-o partidă ce avea să hotărască pentru locul doi în grupă. Nu doar scorul a făcut diferenţa, ci şi numărul de corner-uri şi… jocul în sine. Au marcat Pavlyuchenko şi Arshavin, tot pentru ruşi au ratat „genial” acelaşi Pavlyuchenko şi Zhirkov, iar pentru suedezi Larsson, Nilsson şi Ibrahimovici (de altfel foarte şters azi). Multe ocazii de gol într-o partidă dementă. Bravo, Rusia, o reuşită la care nu mă aşteptam; si un bravo în plus pentru că au atacat până la final. Încă un bravo pentru că nu s-au demoralizat după înfrângerea dură din primul meci şi că au ţintit clar la unica variantă: victoria. Se pare că uneori jocul deschis are succes.

Pe partea cealaltă avem Spania – Grecia în care matadorii de rezervă joacă cu nişte foşti campioni întâmplători, cu un orgoliu rănit ce încearcă să părăsească competiţia cu puţină onoare. Şi reuşesc prin golul de onoare marcat de Haristeas în prima repriză. Egalarea vine în a doua, prin anonimul (pentru mine) De la Red; apoi victoria prin Guiza. În rest, meci destul de neinteresant, poate şi din cauza lipsei totale de miză. Scor final: 2-1 şi Spania este a treia echipă cap de grupă, după Croaţia şi Olanda, care termină cu 9 puncte din 9. Numai Portugalia se pare că s-a mulţumit cu 6.

De mâine încep, fără pauză, sferturile competiţiei. Vor urma meciuri interesante: Portugalia – Germania (ţin cu nemţii, dar sincer cred că portughezii vor câştiga, până acum dovedindu-se în formă bună de tot), Croaţia – Turcia (cred că şi sper să câştige croaţii), Olanda – Rusia (tot respectul pentru ruşi, dar voi fi o portocală completă) şi Spania – Italia (cred că este evident că ţin cu spaniolii, care au făcut meciuri frumoase şi cu tupeu). Ne reauzim după sferturi.

Advertisements

About mad

https://morbidangeldyana.wordpress.com
This entry was posted in General and tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to Final de grupe

  1. Paul Slayer says:

    Nu pot sa-ti dau dreptate cand spui ca echipa Romaniei a fost frumoasa. De fapt a fost ce vrei tu, mai putin frumoasa. Pai fara sut pe poarta in primul meci si cu o prestatie absolut jalnica in ultimul, de unde atata frumusete. Dimpotriva, prudenta excesiva, joc economicos si la ciupeala. Doar cateva faze din meciul cu Italia – unde insa ne-a mai ajutat si arbitrul – sa salveze impresia finala.

  2. Prietenul Rock/ul/lui says:

    Io zic sa ramai la ” Pe drumuri de munte “. In rest numai de bine.

  3. Amorphis says:

    Frumoasa rau echipa Romaniei. Toti au oftat ca am plecat de acolo. Ce jocuri. Cata pasiune.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s