Praga Ziua 3

După a doua noapte dormită la Hostel SPUS, îmi strâng bagajele, cumpăr ceva de mâncare şi iau din nou metroul spre centru. Evit o traversare în plus a Podului Carol şi cobor direct în Oraşul Mic (Malá Strana) pentru a relua de unde am rămas ieri. După o scurtă pauză pe o bancă în Grădina Regală cât timp iau micul dejun şi asist la schimbarea gărzii, intru din nou în incinta castelului pentru a vizita Galeria de Artă. Aceasta ocupă locul fostelor grajduri din timpul Renaşterii şi găzduieşte obiecte de artă, preponderent picturi, renascentiste şi baroce, inclusiv pe cele din colecţia lui Rudolf al II-lea, şi reprezintă cea mai veche expoziţie permanentă de picturi din Cehia. Urmează o a doua tentativă eşuată de a urca în turn, întrucât coada la intrarea în catedrală e imensă; îmi spun deci că voi reveni, căci alt drum de întoarcere nu am.

Aleg una din străduţele din vârful dealului, trec pe lângă Palatul Toskánský şi Palatul Černínský, ambele impunătoare, pentru a ajunge la Loreto – o frumoasă biserică, din păcate închisă lunea. De aici intru la Mănăstirea Strahov, a cărei biserică nu este accesibilă vizitării, în schimb se poate vedea galeria bibliotecii, dar pic exact în orele de pauză de la casierie. Va trebui neapărat să fac o listă cu ce trebuie să revăd data viitoare, altfel sigur uit. Una dintre aleile care pleacă de la mănăstire mă scoate la Turnul de Observaţie Petří (o copie de 1:5 a Turnului Eiffel), probabil cel mai înalt punct al oraşului, de unde se vede efectiv toată Praga. A doua serie de panorame este luată de aici, după un obositor şi ameţitor urcuş. Din fericire, clădirea nouă cu avantajele tehnicii moderne are două rânduri de scări melcate, una pentru urcat şi alta pentru coborât, astfel încât coliziunile nu se produc.

Lângă turn se află Biserica Sfântul Vavrinec şi, mai important din punct de vedere turistic, Labirintul Oglinzilor. Pe lângă imaginile de reflexie în reflexie (până la infinit, într-un final, nu?), în lateral sau în sus şi în afară de sala cu oglinzi deformante, în incinta gotică se află şi pictura murală dioramică din 1891 a fraţilor Liebscher, numită Bătălia împotriva trupelor suedeze de pe Podul Carol în 1648 şi dedicată ilustrării sfârşitul Războiului de Treizeci de Ani. Pentru a termina lucrarea în cincizeci de zile, cei doi fraţi şi-au divizat munca – unul a preluat peisajul şi elementele arhitectonice, respectând detaliile din descoperirile arheologice, pe când celălalt a pictat întâmplările dramatice din timpul apărării podului împotriva asaltului suedez.

Ies din labirint şi fac cale întoarsă la castel, iar de data asta reuşesc să intru şi să urc în turn (victorie!), peste opt sute de trepte; acum însă există un singur şir, deci apar multiple coliziuni cu cei care coboară. Merită din plin efortul şi aşteptarea de a vedea din nou Praga de sus, dar suficient de aproape pentru a observa detaliile. Între timp revine problema picioarelor după atâtea ore de umblat, plus că se apropie ora de plecare a trenului. Aşa că pornesc încet spre gară, prin aerul răcorit şi împrospătat de câteva ploi torenţiale.

În timp ce mă îndrept spre staţie, îmi fac în minte o listă cu ce trebuie să văd data viitoare. Ea include (nu neapărat în ordinea asta): Biserica Tyn, Biserica Sfântul Mikuláš, Grădina Zoologică, Muzeul Torturii, sinagogile (Veche, Maisel, Spaniolă, Pinkas, Klausen,  şi Ierusalim), Cimitirul Evreiesc şi mormântul lui Franz Kafka, casa memorială a acestuia, Metronomul (construit în 1991 în locul statuii dărâmate a lui Stalin), Castelul Vyšehrad, galeria Bibliotecii Strahov, Turnul de Televiziune Žižkov (dacă este disponibil), Mănăstirea Sfânta Agnes, toate bisericile frumoase pe care le întâlnesc şi lista s-ar putea completa pe măsură ce-mi mai amintesc câte ceva. Câtă dreptate a avut Kafka atunci când a afirmat: Praga nu ne dă drumul, nici unuia din noi. Această cotoroanţă bătrână are gheare. Acestea fiind zise, urc în tren şi repet ceea ce am tot auzit zilele din urmă: příští stanice: Regensburg.

Fotografii

Advertisements

About mad

https://morbidangeldyana.wordpress.com
This entry was posted in Aşezări urbane and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s