Riviera Ziua 1: Trento

Cum 1 Mai ne permite să legăm tocmai bine câteva zile într-o excursie, astăzi Andrei, Vio, Andy, Alexandra şi cu mine plecăm într-un periplu mai lung prin Italia, Franţa şi Monaco – pe scurt, Riviera. Astăzi este ziua în care trebuie să parcurgem o bucata bună de drum până intrăm pe teritoriul Italiei. Plecăm din Regensburg în jurul orei 17:00 spre sud, trecem de München, în Austria depăşim Salzburg şi Insbruck, apoi parcurgem trecătoarea numită Brenner Pass – o bucată lungă de autostradă construită în cea mai mare parte suspendată. Cam din zona Salzburgului mergem ori cu Alpii în partea dreaptă, ori pe autostrada aflată efectiv printre munţi, deci peisajele sunt superbe. Atât în Austria, cât şi în Italia, lăsăm în urmă coaste împădurite sau stânci golaşe, unele purtând încă însemne de zăpadă.

În jurul orelor 22:00, după ce trecem de Bolzano, ajungem la prima destinaţie: Trento. E vorba de un mic, vechi şi cochet orăşel italian aşezat la confluenţa râurilor Fersina, Avisio şi Adige (al doilea ca lungime din Italia) şi înconjurat de masivele muntoase Vigolana, Monte Bondone, Paganella, Marzola şi Monte Calisio. Originile oraşului sunt controversate, totuşi se pare că celţii îi pun bazele în secolul al IV-lea î.e.n., pentru a-l pierde trei secole mai târziu în favoarea romanilor; aceştia îi dau denumirea din care derivă cea de azi, Tridentum, datorită celor trei dealuri ocupate: Doss Trent, Sant’Agata şi San Rocco. De altfel, vechea primărie încă poartă inscripţia originală Montes argentum mihi dant nomenque Tridentum (Munţii îmi dau argint şi numele de Trento). După destrămarea Imperiului Roman, oraşul este condus de goţi, lombarzi şi franci; devine parte a Imperiului Romano-German, iar în secolul al XIII-lea se remarcă drept important centru minier. Secolul al XIX-lea a înseamnă o continuă schimbare de apartenenţă: de la teritoriile habsburgice la Bavaria, apoi în Regatul Italiei, ca după înfrângerea lui Napoleon în 1814 să revină în Imperiul Habsburgic, ca parte a Tirolului. După Primul Război Mondial, Trento şi Bolzano, împreună cu zona înconjurătoare vorbitoare de limbă italiană, sunt alipite Italiei. În al Doilea Război Mondial, oraşul este anexat Germaniei, apoi bombardat în Bătălia de la Brenner – totuşi cea mai mare parte a zonei medievale şi renascentiste scapă relativ neatinsă. După 1950, oraşul cunoaşte o dezvoltare continuă, datorată în special autonomiei faţă de guvernul central italian.

Aici tragem la un hostel pentru prima noapte, apoi ieşim la o mică promenadă pe străzile pietruite şi la o pizza. E prima dată când întâlnesc aşa ceva şi Vio spune că se practică în toată Italia: pe lângă consumaţia efectivă, îţi plăteşti şi locul la masă sau, mai bine zis, cartonul care îţi stă sub farfurie, coperto, de obicei între 1 € şi 3 € (aici scăpăm cu doar 1 €). Ne întoarcem destul de târziu, cu planuri ca a doua zi să ne trezim devreme pentru micul dejun şi o plimbare pe lumină prin oraş. Ceao!

Fotografii

Advertisements

About mad

https://morbidangeldyana.wordpress.com
This entry was posted in Aşezări urbane and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s