München şi Dachau

La ora 09:45 fix, trenul în care ne suim astăzi pleacă spre München şi trebuie să ajungă în jur de 11:15. De la gară încercăm un mic tur în frunte cu fratele lui Melanie, dar nu durează foarte mult şi câţiva dintre noi decidem să continuam pe cont propriu; dar până atunci trecem pe lângă Justiz Palast, pe sub una din vechile porţi, pe lângă fântâni, clădiri interesant ornamentate, lei (nu ştiam că de aici s-au inspirat cei cu Cow Parade în Bucureşti), biserici al căror nume nu apuc să-l aflu, artişti de stradă şi Sankt Michael Kirche (din secolul al XVI-lea). Ajungem la Frauenkirche în care şi intrăm, o biserică mare şi cu simţ artistic, datând de prin secolul al XV-lea. De aici, pe mici străduţe şi pe lângă terase, ajungem în Marienplatz, unde se află München Rathaus – construcţie imensă, plină de ornamente, baso-reliefuri şi rondbosse-uri, dar momentan în renovare. După ce trecem de Alte Rathaus şi Isartor, este momentul când, împreună cu Emi, Bogdan, Alexandra, Cătălin, Diana din Ucraina şi unul dintre americani hotărâm să ne despărţim de grupul care se mişcă cu încetinitorul şi să ne îndreptăm spre Englische Garten, apoi să luăm metroul spre fosta tabără de concentrare de la Dachau.

În drum am trecem pe lângă Deutsches Musem, care trebuie neapărat vizitat, dar pentru asta e nevoie de o zi întreagă; apoi pe lângă Volksbad, de-a lungul unui râuleţ (unde vedem pe ziduri cum graffiti poate însemna artă), peste un pod, prin câteva intersecţii şi ajungem la Englischer Garten. La intrare – pe pod peste apa năbădăioasă a Râului Isar, ne întâmpină doi surferi extremi; în fotografii reuşesc să surprind o parte din lupta lor cu apa învolburată. Mergem cam un sfert din parc, până la Turnul Chinezesc pe care ţine Alexandra să-l vadă. Sincer, nu mă impresionează, mă aşteptam la ceva care să mă uimească. În schimb pauza de toaletă e bine-venită. De aici plecăm la U-Bahn, schimbăm apoi în S-Bahn şi coborâm în orăşelul Dachau.

Cu autobuzul 726 ajungem la unul dintre fostele lagăre naziste, cel de la Dachau, acum numit KZ-Gedenkstätte Dachau. Construită pe locul unei foste fabrici de muniţie abandonate şi deschisă la 22 martie 1933, KZ-Dachau este prima tabără de concentrare nazistă, desemnată iniţial de Himmler drept lagăr de muncă pentru prizonierii străini. Serveşte ulterior de prototip şi model pentru restul de lagăre, atât ca plan de construcţie, cât şi ca organizare. Se pare că pe durata activităţii sale, peste 200.000 de prizonieri din mai mult de 30 de ţări sunt încarceraţi aici, o treime evrei; mai multe 31.000 dintre aceştia nu mai părăsesc tabăra altfel decât sub forma fumului şi a cenuşii, aproape jumătate dintre aceştia doar în perioada de la sfârşitul lui ’44 până în ziua eliberării (29 aprilie ’45) – în primul rând din cauza exodului de prizonieri de la alte lagăre intră în teritoriul frontului, exod care înrăutăţeşte şi mai mult condiţiile igienice, de hrană şi apă. Ca exemplu, într-o baracă proiectată pentru 250 de persoane, în momentul eliberării se află 1600!

Al doilea lagăr eliberat de forţele americano-britanice, KZ-Dachau este unul din primele locuri care dezvăluie aliaţilor brutalitatea şi lipsa de umanitate a acestor pepiniere ale morţii. Şi cum aceasta nu ar fi de-ajuns, eliberării îi urmează aşa-numitul „masacru de la Dachau”, în care soldaţii americani execută o parte din gărzile SS (întrucât capetele de conducere au părăsit tabăra înainte de a fi predată), dar şi soldaţi Wehrmacht, membrii din trupele combatante Waffen-SS sau voluntari ai Axei din Germania, Ungaria, Olanda şi Danemarca – răniţi de pe front şi aflaţi în spitalul SS de lângă lagăr. Alţi soldaţi germani care nu fac parte din gărzile lagărului sunt ulterior împuşcaţi sau bătuţi până la moarte de foştii deţinuţi.

Din punct de vedere constructiv, tabăra constă în perimetrul central: 31 de barăci pentru prizonieri şi una pentru experimente medicale, clădirea administrativă, curtea destinată  execuţiilor; aceste este împrejmuit de un şanţ de apă, gard electric şi zid cu 7 turnuri pentru santinele. Se adaugă crematoriul împreună cu camera de gazare. În afara lagărului, complexul conţine şi alte clădiri, precum o şcoală pentru serviciul economic şi civil, o şcoală medicală a SS şi multe altele.

De aici înainte nu voi comenta prea mult, voi lăsa imaginile să impresioneze (sunt convinsă că o vor face), doar că trebuie să menţionez că vedem şina de tren pe unde erau aduşi deţinuţii, camera de gazare şi crematoriul, cele trei monumente religioase ridicate ulterior (evenghelist, protestant şi evreiesc), una dintre fostele barăci (reconstruită) şi construcţia centrală de administrare; printre altele, îmi amintesc de Războiul lui Heissenberg a lui Thomas Powers – superbă carte, cred că singura cu conţinut strict istoric care mi-a plăcut, probabil şi datorită incursiunilor in fizica nucleară. Nu pot să nu observ starea ciudată şi apăsătoare pe care un astfel de loc ţi-o dă, nu atât prin culorile sumbre şi prin fotografiile expuse, ci prin faptul că n-ai de ales şi îţi închipui ce s-a petrecut acolo). Tăcere…

În mare grabă părăsim fostul lagăr, în speranţa ca eu să prind trenul de 17:45 cu care am hotărât să ne întoarcem – nu e altă problemă dacă-l pierdem decât că ar trebui să-mi cumpăr bilet individual faţă de biletul de grup de 5 cu care am venit, Bayern-Ticket, şi care e mult mai convenabil. Evident că trenul îl pierd, dar din fericire Diana are un astfel de bilet cu ea, deci călătorim împreună. Abia în tren aflu că şi alţii din grupul meu au pierdut (sau au renunţat la) trenul stabilit în favoarea celui de cu o oră mai târziu, inclusiv fetele din grupul meu de cinci. Ajungem în Regensburg cam pe la 20:15, întâmpinaţi de ploaie. Ca singură concluzie spun că trebuie să revin la München de cel puţin două ori: o dată pentru muzeu, o dată pentru oraş, pentru că am văzut prea puţin astăzi.

Fotografii

Advertisements

About mad

https://morbidangeldyana.wordpress.com
This entry was posted in Aşezări urbane and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s